Tijdens  de koninginnedagaubade op het Marktplein in Leende worden de nieuwe pakken gepresenteerd en gewijd door de pastoor.

Het viel niet mee om de financiering van de nieuwe uniformen rond te krijgen. Samen met bestuurslid Helmy Vermeulen trok Van Grootel daarvoor afgelopen tijd de kar. Na stevige gemeentelijke bezuinigingen op de jaarlijkse subsidie en een ingrijpende verbouwing van zijn thuishonk Kloosterhof, raakte de spaarpot van de Philharmonie langzaam leeg. ‘We hadden € 35.000 nodig voor de 93 nieuw uniformen. Maar na het renoveren van Kloosterhof was er zo goed als geen geld meer’, herinnert Thom van Grootel zich de start van zijn voorzittersperiode.

Bijdragen van serviceclubs Rotary Valkenswaard en Lions Kempenland zorgden – samen met een financiële injectie en creatieve acties van fanfareleden  – voor een oplossing. Zodoende kwamen nieuwe uniformen alsnog in beeld. ‘Onze keuze is uiteindelijk gevallen op een diepdonkerblauw model. Het is een kruising van een galapak en een militair uniform’, beschrijft Van Grootel.

Het jasje telt drie rijen zilverkleurige knopen en de broek heeft een beenlange bies. Mannen en vrouwen dragen hetzelfde uniform. ‘De rok voor de dames verdwijnt. Het korps heeft unaniem dit ontwerp gekozen en hiermee kunnen we de komende vijftien jaar weer vooruit’, constateert Thom van Grootel tevreden.

Samen met de overige Leendenaren ziet hij de splinternieuw geklede Philharmonie maandagmorgen vanaf 10.00 uur voor de eerste keer aan het werk op het Marktplein.