Op 1 november heeft het slagwerkorkest van de Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende met 95,08 punten de eerste prijs behaald met op een concertwedstrijd voor slagwerkensembles in Etten-Leur. Het orkest behaalde hier mee het hoogste puntental van de hele wedstrijd en promoveert nu van de derde naar de tweede divisie. Ook werd het predicaat met lof toegekend.

Het juryrapport sprak van een knappe prestatie met veel muzikaliteit onder de zeer deskundige leiding van de Heerlense dirigent Patrick Schmeits. De talentvolle jeugd wordt zeer nuttig ingezet en de jury heeft zeker mogen genieten! De nog enigszins beduusde dirigent zie: ” De jeugd moet morgen maar vrijnemen van school. Dit maak je maar één keer mee in je leven. Dit is echt niet normaal, echt niet te geloven”.

Maximaal waren er 100 punten te behalen en zijn de 95,08 punten een gemiddelde van  95 punten voor een verplicht werk en 95,17 punten voor twee vrije werken. De deskundige jury bestond uit Henk Mennens, André Willems en Maarten Rongen.

De deelname aan de concertwedstrijd is de kroon op het werk van dirigent Patrick Schmeits, coördinator Nico Maas en natuurlijk de leden van het slagwerkorkest. Het afgelopen jaar is er zeer hard gewerkt met vaak meerdere repetities per week, extra individuele instructie en veel optredens.

Van oorsprong, in de 19de eeuw, hadden fanfares slechts twee trommels: een grote en een kleine. Dat was ook bij de Philharmonie het geval tot  1955/1956. Toen ontstond de drumband met meerdere trommels. De drumband is nog steeds te zien bij marsen zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en serenades.

Door uitbreiding van het aantal instrumenten heeft de drumband zich in de loop der jaren verder kunnen ontwikkelen tot een slagwerkorkest die ook zalen kan bespelen. Met de aanschaf van een concert-marimba een paar jaar geleden is het startsein gegeven voor de verdere ontwikkeling tot melodisch orkest. Om de benodigde bezetting te realiseren zijn de jeugd- en volwassenen-orkesten door Patrick Schmeits samengesmolten tot een geheel. De uitslag van deze wedstrijd toont aan dat de Koninklijke Fanfare Philharmonie nu beschikt over een volwaardig melodisch slagwerkorkest.