Kloosterhof – Ik was vrijdagavond 30 december met mijn jongste zoon,na een tip van iemand met een goed gevoel voor PR, in de Kloosterhof. Daar was namelijk een soort van huiskamerconcert, want heel veel groter is De Kloosterhof niet, gegeven door de leden van het jeugdorkest. Daar gebeurde mooie en wonderlijke dingen, een aantal leden van het jeugdorkest behoren ook tot de leden, voornamelijk jeugdleden, van DOSL.
door Joris Nijpels
Het concert begon met eerst de slagwerkgroep en daarna het beginnersorkest, zeg maar wat we bij ons de mini’s zouden noemen, aangevoerd door een Dirigent die alleraardigst uitlegde hoelang de beginners bezig waren, dat was hooguit een jaar! Ze werden ondersteund door wat ouderejaarsspelers, om alles zo mooi en goed mogelijk te spelen en dat lukte heel prima. Van grof spel, schelden,zaniken tegen de scheidsrechter, was geen sprake.Het aanwezige publiek,overwegend trotse ouders,gedroeg zich voorbeeldig, er liep niemand de zaal in om de trompettist een beuk te geven en dus hoefde de trompettist ook de kelk van zijn trompet niet aan gort te slaan op het hoofd van zijn belager.
Als hoogtepunt trad het jeugdorkest zelf op,onder aanvoering van alweer een aardige en beschaafde dirigent, dit was opvallend en mooi om te zien omdat hij ook een kant kent als fanatiek aanhanger van DOSL F1, ik zal zeker niet zeggen dat ie onherkenbaar was, maar muziek doet wat met mensen zo bleek maar weer eens. Ook deze dirigent toonde zich een gedreven coach ,maar kende alle eer ,zoals het hoort,aan zijn spelers,lees muzikanten, toe. Het jeugdorkest speelde glorieus,de fans reageerden enthousiast en trots op het vertoonde spel van hun jeugdorkest. Vooral heb ik natuurlijk zitten kijken en luisteren naar de jongens die normaal op het veld staan bij DOSL en nu musiceerden; noeste en spijkerharde verdedigers heb ik gezien als subtiele trompettisten,of tuba-bespelers. Uitslovende graag scorende en soms solistische middenvelders heb ik zien verworden tot dienende muzikanten die prachtig samen konden spelen. Het jeugdorkest kreeg ondersteuning door een paar senioren ,maar ook daar spatte het plezier van af. Maar ik zou de niet -DOSL leden tekort doen als ik niet zou vermelden dat zonder hen het spel een stuk minder zou zijn geweest. Het was even wat anders dan voetbal en daar is niks mis mee,het was een mooi klein concert waarvan ik en andere voetballiefhebbers die ook aanwezig waren genoten hebben.
En de Hooligans? Die zitten al dan niet geblondeerd tegenwoordig als politici in het parlement en of gemeenteraad en besluiten dat dit soort mooie kunst behoort tot “linkse hobby’s” en dat het geld beter besteed kan worden aan ruimere asfaltwegen naar Den Haag. Met hooligans heb ik nooit veel op gehad, hooguit om je als zodanig te verkleden met Carnaval!